Molim pričekajte

Dekompresiona terapija kičme – PROMOTIVNE CIJENE!!!

August 1, 2017 by Panmedik
17622060_1690236241273973_3531822403810003651_o-1200x896.jpg

Dekompresiona terapija kičme (DTK) je izrazito uspješna ne operativna procedura za uklanjanje bolova i raznih drugih tegoba uzrokovanih problemima kičme.
U tretmanu ovom procedurom koristi se sofisticirana oprema u kombinaciji s modernim stolovima za trakcijsku terapiju.
Trakcija je pasivna terapijska metoda koja se sastoji od istezanja određenih dijelova tijela primjenom mehaničke sile. Drugi nazivi za trakciju su ekstenzija, distrakcija i dekompresiona terapija. Dekompresiona terapija nježno isteže kičmu, čime se smanjuje pritisak na diskove i zglobove kičme što omogućava prirodni proces izlječenja.

Jedinstven način rada

Dekompresiona terapija kičme ima prednost u primjeni jer je usmjerena na otklanjanje uzroka nastanka problema (vrlo često je taj problem mehanički pritisak u strukturama kičme). Način rada je jedinstven. Upotrebom specifične kombinacije pravilnog položaja tijela i promjenljivog intenziteta sile postiže se glavni učinak terapije: dekompresija (smanjivanje pritiska), poboljšavanje cirkulacije, bolja razmjena hranljivih materija i kiseonika unutar diskova iz susjednih pršljenova, što omogućava regeneraciju diska, njegovo zarastanje i vraćanje odgovarajuće funkcije.
Time se postiže i pojačava prirodni proces ozdravljenja diska, a kako disk počinje da se regeneriše, povlače se simptomi bol i disfunkcija jer prestaje mehanički pritisak na nerve i korijene nerava unutar spinalnog kanala. Dekompresiona terapija kičme takođe može vratiti diskus herniju nazad na svoje mjesto što, zajedno sa povećanom ishranom diska, može obnoviti visinu i integritet oštećenog diska. Negativni pritisak koji se postiže trakcijom takođe vuče prosuti materijal iz diska nazad u disk i oslobađa nerve pritiska. Ovo može spriječiti išijas i ostale simptome nervne kompresije.
Sistemom dekompresione terapije smanjuje se pritisak na intervertebralne diskove, korijene kičmenih nerava čime se povećava mobilnost malih zglobova kičme. U trenutku kada više ne djeluju tablete, injekcije, niti isključivo klasična fizikalna terapija tada obično ljekari – hirurzi preporučuju operativni zahvat. Prije toga svakako se posavjetujte sa svojim ljekarom o sprovodjenju DTK metode kako biste izbjegli operaciju koja iziskuje dug postoperativni oporavak.

Kako izgledaju terapije i koliko ih je potrebno?

Više sprovedenih istraživanja je pokazalo da klinički rezultati sa dekompresionom terapijom, zahtijevaju 5 do 20 terapija.
Prilikom sprovođenja trakcije potrebno je odrediti položaj koji mora biti relaksirajući za pacijenta. Naime, tokom terapije, pacijent leži udobno na specijalnom stolu.
Za terapiju lumbalne kičme specijalni kaiševi su postavljeni oko struka i rebara za stabilizaciju pacijenta. Za terapiju cervikalne kičme, glava pacijenta je stabilizovana specijalnim kaiševima koji su postavljeni ispod lobanje i brade.
Dekompresiona terapija za lumbalni dio kičme generalno traje 10-30 minuta po terapiji. Dekompresiona snaga zavisi od starosti pacijenta, vrste stanja i od toga koliko je stanje akutno. Za mlađe i više akutne pacijente se koristi dekompresija sa manje snage.
Dekompresiona terapija za cervikalni dio kičme obično traje oko 15 minuta.

Koje su indikacije za primjenu dekompresije?
• Diskus hernia,
• bulging diskusa,
• degeneracija diskusa,
• polidiskopatija,
• bol nakon operacije diskusa,
• povreda kičme,
• spondiloza i spondilartroza,
• facet sindom,
• lumbalni i cervikalni hronični bolni sindrom,
• glavobolja,
• vrtoglavica,
• iskrivljena kičma kod djece,
• sportske povrede
Šta je potrebno prije dekompresije?
• Pregled fizijatra koji se obavlja u našoj zdravstvenoj ustanovi

Tok dekompresije
• Pacijent udobno leži na specijalnom krevetu, fiksiran specijalnim kaiševima preko grudnog koša i struka,
odnosno preko glave kada je u pitanju cervikalni dio
• Priključen je na kompjuterizovan aparat koji vuče kičmeni stub određnom jačinom sile.( intermitentno)
• Trajanje tretmana je oko 15 do 30 min.
• Za vrijeme terapije pacijent ne osjeća nikakve bolove.

629-×-163white

PanMedik je počela sa radom 1998. godine i od tada je posvećena cilju da svaki pacijent zaslužuje našu maksimalnu pažnju. „Panmedik“ pruža vrhunsku i sveobuhvatnu medicinsku uslugu u mnogim medicinskim specijalnostima. Naš tim broji 12 doktora specijalista, koji su lideri u svojim područjima i uz pomoć najnapednih medicinskih tehnologija i stručnog osoblja koje radi sa njima ,pružaju najbolju medicinsku uslugu.

August 2017
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Copyright PanMedik 2024. Sva prava zadržana